Vyhledávání

Protitlakové a protiplynové uzávěry vchodů

1 | 2 >>

Protitlakové a protiplynové uzávěry vchodů

18.11.2012 08:17

Souběžně s vývojem objektů z prefabrikovaných dílců (rámů) byla samozřejmě řešena i otázka zabezpečení jejich vstupních partií, jako všeobecně nejslabšího místa jakékoliv fortifikace, adekvátními protitlakovými a protiplynovými uzávěry. Využití všech zde zmiňovaných dveří a vrátek se neomezuje pouze na drobné ženijní stavby (ÚŽ-6), jsou například součástí nouzových a bojových východů rozsáhlých velitelských stanovišť i jiných úkrytů různého rozsahu a funkce.

Protitlakové dveře ŽDV-2. V objektech typu ÚŽ-6 tvoří vždy první uzávěru vchodu, odolnou primárnímu tlakovému rázu a hlavně následnému podtlaku, který by vznikl například po jaderném výbuchu. Pro zvýšení odolnosti většinou nejsou působení tlaků vystaveny přímo, nýbrž jsou umístěny až za prvním zalomením vstupní chodbičky či po sklesání chodbičky pod úroveň terénu. Tělo dveří je složeno z rámu a kostry z vypouklých ocelových žeber jednostranně potažených plechem tloušťky 2 mm, který tvoří vlastní výplň. Do ocelové zárubně, která je pevnou součástí prefabrikovaného dílu, jsou dveře uchyceny pomocí dvojice masivních pantů. Dveře jsou v uzavřené poloze jištěny dvojicí přítlačných klik, jež po pečlivém dotažení přitisknou pryžové těsnění dveří k zárubni. Rozlišovány jsou dva subtypy dle varianty směru otevírání dveří - pravostranná ŽDV-2a a levostranná ŽDV-2b.

Plynotěsná dvoukřídlá vrátka ŽDV-6/I. V objektech typu ÚŽ-6 i jinde vytvářejí takzvanou protiplynovou předsíň, tedy hermeticky utěsnitelný úsek vstupní chodbičky, sloužící k chemickému odmoření osob vstupujících dovnitř objektu. Vrátka jsou tvořena rámem a profilovaným plechem tloušťky 1 mm. V každém křídle vrátek jsou umístěny dva vzduchové průduchy utěsnitelné pryžovými špunty, vrátka jsou uzavíratelná pomocí čtveřice přítlačných klik.